Doorlopend krediet

Wat is een doorlopend krediet?

Een doorlopend krediet is een flexibele lening voor consumenten waarbij u zelf kiest hoeveel geld opgenomen word. Er wordt met de kredietverstrekker een maximum leenbedrag afgesproken. Zolang u onder dit afgesproken leenbedrag blijft is er geen probleem en betaalt u rente over het bedrag dat u leent.

Voorbeeld: U bent een doorlopend krediet van € 15.000,00 overeengekomen met uw kredietverstrekker. U bent voornemens een auto te gaan kopen van dit bedrag. De auto van uw dromen kost u in werkelijkheid € 8.500,00 en niet die € 15.000,00 die u verwacht had. U betaalt rente over het geleende bedrag van € 8.500,00 en dus NIET over het gehele bedrag van € 15.000,00.

Aflossen?

Bij het doorlopende krediet is het mogelijk om af te lossen wanneer u dat uitkomt. Dit kan boetevrij en u betaald zelf de hoogte van het af te lossen bedrag. Dit wordt door veel mensen als prettig ervaren. Het geeft u de vrijheid af te lossen wanneer u dat het beste uitkomt. Dit betekend als u een dure maand heeft door onvoorziene uitgaven dat u die maand dus ervoor kont kiezen om niet af te lossen op het doorlopend krediet.
De looptijd van een doorlopend krediet is tevens van flexibele aard. Er word bij afsluiten van een doorlopend krediet wel een einddatum vastgesteld maar op het moment dat u deels hebt afgelost kunt u dit bedrag ook weer opnemen. De einddatum van het doorlopend krediet word hiermee verlengd. De afgesproken einddatum van het doorlopend krediet is dus flexibel te noemen.

Hoe kom ik aan het geld wat ik geleend heb?

Nadat u een doorlopend krediet bent overeengekomen en alle voorwaarden hebt doorgenomen kunt u gewoon pinnen bij een bankautomaat.

Waaraan mag ik het geld besteden?

Het geld wat u leent mag u besteden waaraan u zelf wenst. Dit kan zijn voor een verbouwing van uw huis, de aankoop van een nieuwe auto, het aanschaffen van nieuwe vishengels, het kopen van nieuwe schoenen, enzovoorts. U bent bij een doorlopend krediet dus echt baas over uw geleende geld.

Doorlopend krediet voordelen:

  • Je kunt inlossen op je lopende rekening wanneer je maar wilt.
  • Het afgeloste bedrag kan weer opnieuw worden opgenomen worden als u dit nodig acht.
  • Als je de mogelijkheid hebt snel in te kunnen lossen ben je over het algemeen het goedkoopste uit met een doorlopend krediet.
  • Deze vorm van lening is zeer flexibel van aard.

Nadeel van een doorlopend krediet zijn:

  • Doordat de rente stijgt en daalt, oftewel variabel is, weet u niet welk rentepercentage u gaat betalen. De rente is marktconform vastgesteld.
  • De lening heeft een oneindige looptijd. U dient dus zelf af te lossen om van het krediet af te komen. Doet u dit niet blijft u rente betalen over het geleende bedrag.

Bij een doorlopende rente is het dus van belang dat u op voorhand afweegt u deze vorm van lenen bij u past. Door dat de lening zo flexibel van aard is wordt er een beroep op u als afnemer gedaan. U kunt blijven lenen waardoor de mogelijkheid bestaat dat de lening een langere looptijd krijgt dan u in eerste instantie afgesproken heeft. Dit kan uiteraard gezien worden als een nadeel maar tevens als een voordeel. Het is aan u hoe u deze manier van lenen ervaart……

Waar kan ik een  krediet afsluiten?